Ledelse og konflikthåndtering

Ledere står ofte meget alene, når konflikter skal håndteres. Dilemmaerne er mange, og medarbejdernes forventninger til ledernes interventioner er ind i mellem urealistiske.

Hvis du gerne vil blive bedre til at håndtere konflikter, du selv er part i, konflikter mellem dine medarbejdere, eller konflikter i dit ledelsesteam, så er ledersparring, undervisning i lederens rolle i konflikthåndtering eller ledergruppe-facilitering sandsynligvis noget for dig.

Hos ideThandling i Værløse lidt udenfor København tilbyder vi ledersparring i organisationer i hele landet. Uanset om I har kontor på Sjælland, Fyn eller i Jylland, kommer vi gerne ud for at sparre med jer.

Når lederen selv er ramt af konflikt

Der er særligt to ting, en leder skal være opmærksom på i sin konflikthåndtering. Det ene er, at ​der eksisterer en magtulighed i konflikter mellem ledere og medarbejdere, som med fordel kan minimeres, så der ikke opstår vindere og tabere, og det andet er, at organisationen har brug for at ledere går forrest mht. god konflikthåndtering – altså er det gode eksempel. Med vores ledersparring kan lederen få hjælp til at finde måder at håndtere konflikter på, som er inspirerende for andre, og som samtidig tager vare på lederens og organisations interesser og behov. 

Når ledergrupper og eller to ledere kommer i intern konflikt, har det i reglen store økonomiske og psykologiske konsekvenser for organisationen som helhed. Vi støtter både grupper og enkelte ledere i deres konflikthåndtering bl.a. gennem mægling, én-til-én konfliktcoaching og gruppefacilitering. Fortrolighed og upartiskhed er en selvfølge.

Når samarbejdet i ledergruppen knirker

Ledergrupper kan være ramt af frygt for at tale om uenigheder, og der er tydeligvis en eller flere elefanter i rummet. Det er et klima, som skaber stilstand. Andre ledergrupper er ramt af hård konkurrence, der giver sig til udtryk i passivt-aggressivt kropssprog, afbrydelse, bebrejdelser, nedgørelse og/eller sætten spørgsmålstegn ved andres motiver, kompetencer, m.m. Det gælder om at vinde og mindre om at finde den bedst mulige løsning.

I begge tilfælde er der er brug for at øge trygheden og nysgerrigheden i gruppen. Herefter følger nyskabelse og udvikling i et vist omfang af sig selv. For at identificere de rette midler til at øge trygheden, nysgerrigheden og konflikthåndteringskompetencen i gruppen går vi først i forbindelse med ledersparring på et mini-antropologisk feltarbejde. Med en sundhedsfaglig term ”diagnosticerer” vi. Dvs. at vi observerer ledergruppen i aktion, fx på møder, og taler med lederne én til én. Derefter planlægges indsatsen, og aktiviteterne igangsættes (”kuren”). De kan fx bestå i dialogisk mødefacilitering, inkluderende beslutningsprocesser, og konfliktforebyggende og -nedtrappende kommunikation.

Når der skal skabes en sundere konflikthåndteringskultur

Ledere har en særlig rolle at spille i konflikthåndtering på arbejdspladsen. Bevidst eller ubevidst er lederen stærkt medvirkende til at skabe sin organisations konflikthåndteringskultur – altså måden I tænker om og håndterer konflikter. Vi kan rådgive dig i forhold til hvilke tiltag, I med fordel kan iværksætte på din arbejdsplads, på baggrund af mange års erfaring med at styrke konflikthåndtering på en lang række arbejdspladser.

​Det sker, at medarbejdere opfatter en leder som selve årsagen til konflikter. Andre gange beder medarbejdere lederen om at mægle mellem kolleger, selvom det ikke er de fleste lederes spidskompetence, og det kan være svært at opretholde den nødvendige upartiskhed. I andre tilfælde forventer medarbejdere, at lederen tager en dommerrolle, og bestemmer hvem af parterne, der har ret eller uret i en konflikt, hvorved der skabes vindere og tabere. 

Endelig oplever ledere ind i mellem at stå med uoverskuelige og komplekse konflikter, der påvirker hele grupper og måske hele organisationen. En vanskelig og tidskrævende opgave.

Når en leder ikke har kolleger eller netværk at gå til med sine eller organisationens konflikter, men står alene med byrden, kan ekstern ledersparring, konfliktsparring, coaching eller konflikthåndteringsundervisning hjælpe med at perspektivere konflikten og give nye idéer til deres løsning og forebyggelse. Lederen kan også få hjælp til at designe en proces til håndtering af organisationens konflikter.

Når du har brug for at blive dygtigere til konflikthåndtering – ledersparring

Ledersparring er en arbejdsform, der hos ideThandling indeholder et miks af rådgivning, coaching, undervisning, analyser og øvelser afhængigt af lederens behov. Samtalerne finder sted under fire øjne eller via MS Teams/Zoom. Den største effekt opnås i de personlige møder.

Temaer i ledersparringen har bl.a. været:

  • “Hvordan takler jeg konflikten med min lederkollega?”
  • “Jeg har svært ved at tage konflikterne, så hvordan kan jeg gøre det?”
  • “Der er konflikt i min afdeling, og jeg synes jeg har prøvet alt – hvad gør jeg?”
  • “Jeg får at vide, at jeg er hård, og nogle medarbejdere bliver skræmt af mig, når jeg går ind i konflikter. Hvordan kan jeg gøre det anderledes og stadig varetage virksomhedens interesser?”.

Lederen kan få hjælp til at tage de fleste konflikter på en måde, så vedkommende undgår på den ene side at være stærkt dominerende og på den anden at være konfliktsky, men i stedet både bevarer en god relation til den anden part i konflikten, og samtidig tager vare på egne og organisationens interesser og behov. 

Når den vanskelige samtale er vanskelig

Det kan være vanskeligt for ledere at fortælle en medarbejder, at vedkommende skal ændre praksis, eller at der er en advarsel på vej, bl.a. fordi det kan skabe konflikt, og fordi medarbejderen kan blive såret eller se samtalen som “management by fear”.

Vi har udviklet en metode, der gør det nemmere (om end ikke “smertefrit”) at have denne samtale, således at lederen på en gang tydeligt kan gøre det klart, hvad der skal ændres, og samtidig bevare en god samarbejdsrelation til medarbejderen.