Konfliktmægling

Når mennesker oplever, at en konflikt er fastlåst, og de ikke længere kan finde måder at befri sig selv og hinanden for konflikten, kan en ekstern mægler være en god løsning. Vi arbejder som den upartiske tredjepart, der hjælper parterne med at forklare deres oplevelser i konflikten til hinanden, forstå hinandens perspektiv og finde løsninger, som duer for begge parter, så de kan komme videre.

Hvad er konfliktmægling?

Konfliktmægling er en metode, som modsat en mere juridisk præget tilgang til konflikthåndtering, søger at hjælpe alle parter til at opnå deres mål. Der er ikke en vinder og taber. Det handler ikke om at identificere, hvem der har ret, er skyldig, skal straffes eller påføres skam.

Konfliktmægling bygger på frivillighed og fortrolighed, og at en upartisk tredjepart hjælper konfliktens parter med at identificere og forhandle sig frem til egne løsninger gennem en struktureret proces. Den sigter generelt set på at parterne både finder konkrete og praktiske løsninger på deres uenigheder og udfordringer, OG at de reparerer deres ødelagte emotionelle relation – bygger bro over kløfterne.

Vi har en såkaldt faciliterende tilgang til mægling men er også inspireret af narrativ mægling. Når det viser sig at være relevant inddrager vi også andre metoder end mægling til at håndtere konflikten mellem parterne inklusiv konflikt-coaching, udvikling af et konflikthåndteringskodeks m.m. Bjørn Nygaard har foretaget over 100 mæglinger blandt medarbejdere og ledere i div. organisationer.

En konfliktmægling tager typisk 2-3 timer, og der er ofte brug for 1-3 mæglingsseancer. Forud for mæglingen afholder parterne hver for sig en forsamtale med mægler. Det kan også vise sig nyttigt at afholde én til én samtaler mellem mæglingerne.

Gruppemægling

Når konflikter har tråde ud i en hel gruppe, kan der med fordel afholdes gruppemæglinger. Hvordan de foregår, og hvem der deltager, afhænger af den specifikke situation. En gruppemægling kan tage fra fire til seks timer, og der kan typisk blive brug for en til tre mæglingsseancer.

Resultatet kan f.eks. være at uhensigtsmæssige gruppedynamikker ændres, at beskadigede relationer heles og nye løsninger på gamle problemer findes.​

Pendulmægling – assisteret forhandling

Der er mæglinger, hvor parterne er så langt fra hinanden relationel og følelsesmæssigt, og der er konflikter hvor parterne gerne ville have hjælp til at håndtere deres konflikter, men ikke ville mødes med den anden part i en mægling. Her kan assisteret forhandling eller pendulmægling være et virksomt redskab. Det er mindre følelsesmæssigt opslidende for parterne, og det kan være den næst bedste løsning sammenlignet med klassisk mægling.

Pendulmægling fokuserer typisk på at hjælpe parterne med at lave konkrete aftaler om de sager, de er uenige om, mere end at bygge relationel og følelsesmæssig bro mellem parterne. Mægler går rent fysisk mellem (forhandlings)parterne og overbringer dem den andens tanker og løsningsidéer. Men kun de tanker og idéer, man har fået lov til at give videre til den anden. Mæglerens upartiskhed og fortrolighed opretholdes. Tilslut bliver parterne – i reglen uden at have mødtes – enige om konkrete handlingsrettede aftaler, som nedskrives og gives til parterne.